RALIUL CARPATI RETRO

Editii organizate (10) : 2000-2009

Bucuresti-Pitesti-Curtea de Arges-Sambata de Sus- Brasov (2004)

Bucuresti-Targu Jiu-Orsova (2007)

Bucuresti-Slanic Moldova (2008)

Bucuresti-Sighisoara-Gheorghieni-Cheile Bicazului-Manastirea Neamt (2009)

 

 

Prezentare :
Sinaia. Asezata in trepte la poalele masivului Bucegi, Sinaia este cu siguranta cea mai cunoscuta statiune a tarii. Alegerea orasul Sinaia, supranumit “perla a Carpatilor”, ca loc de desfasurare a celui mai important eveniment al vehiculelor istorice din Romania nu a fost una intamplatoare. Sinaia avand o bogata istorie in ceea ce priveste cursele de automobile (in perioada antebelica).

In Sinaia a fost inaugurat in octombrie 1883 Castelul Peles, construit de Casa Regala a Romaniei dupa planurile arhitectului vienez W. Doderer si ale lui K. Liman. Constructia pastreaza amprenta stilului arhitectonic renascentist german. Lucrarile de constructie au inceput in 1875 si au fost oprite pe perioada Razboiului de Independenta (1977-1878). Frumusetea acestei zone l-a fascinat pe tanarul print german Carol I de Hohenzollern, ce avea sa devina regele si fondatorul Romaniei moderne. Castelul Peles are 106 camere in interiorul carora sunt adapostite obiecte de arta : mobilier, statuete. Ceramica, obiecte din aur, argint sau portelan de Meissen si Sevres, o bogata colectie de arme. In sala de teatru a castelului a avut loc in 1906 prima proiectie de film din Romania. Majestatile lor Regele Carol I , Regele Ferdinand si Regina Maria au trecut in nefiinta in timp ce se aflau in Castelul Peles. Edificiul este inconjurat de un imens parc. In holul de intrare sunt expuse picturi pe lemn care infatiseaza cele 16 castele detinute de familia Hohenzollern din care descind Majestatea sa Regele Carol. Fara indoiala Pelesul este unul din cele mai importante muzee din Romania, ansamblul sau arhitectonic cuprinzand : Castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de Garda si Economatul.

Un alt punct de atractie turistica este Manastirea Sinaia ce gazduieste in prezent cel mai vechi muzeu al obiectelor de cult din tara, prima Biblie tradusa si tiparita in romaneste, si o superba colectie de icoane.

Tot in Sinaia se afla Muzeul Rezervatiei Bucegi, Casa memoriala "George Enescu" - Vila Luminis pe Cumpatu si Casa memoriala "Nicolae Iorga" pe str. Gh. Doja 1.

Istoric :
Cel mai important eveniment din calendarul R.C..R. este Raliul International CARPATI RETRO. Manifestarea reia seria stralucitelor festivaluri desfasurate la Sinaia in organizarea Automobil Clubului Roman in perioada 1983-1991. Automobil Clubul Roman a incredintat Retromobil Club Romania incepand cu anul 1999 dreptul de a organiza acest eveniment.

Numele evenimentului a fost schimbat din “Festivalul Automobilelor de epoca Sinaia” in Raliul International CARPATI RETRO. Manifestarea cuprinde o proba de raliu de regularitate, probe speciale de indemanare si suplete, proba de originalitate si eleganta, expozitii cu vehiculele istorice participante, parada vehiculelor istorice. In 2003 ruta raliului a fost prelungita pana la Sighisoara (cu o “escala” la Brasov) iar durata raliului extinsa de la trei la patru zile.

Pentru editiile viitoare se are in vedere alegerea de noi rute astfel incat latura sportiva a raliului sa fie completata armonios de cea turistica.