RETROPARADA TOAMNEI

Editii organizate (9) : 2001-2009

Locatie :
Parcul Carol (Fantana Zodiac) - Palatul Stirbei ( Buftea) (2001-2006)
Bucuresti-Curtea de Arges-Cabana cu Pesti (2007)
Bucuresti-Pitesti-Curtea de Arges-Balea Lac (2008-2009)

Parada are ca destinatie localitatea Buftea, situata la 20 km de Bucuresti. Punctul terminus il constituie Palatul Stirbei, construit de Alexandru Barbu Stirbei (1837-1895), fiul domnitorului Tarii Romanesti (1848-1856) Barbu Bibescu Stirbei. Palatul a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea pe malul nordic al lacului Buftea. Este amplasat intr-un splendit parc proiectat in stil britanic, cu lac interior, declarat astazi rezervatie naturala. Parcul a fost creat plecandu-se de la o parte a ramasitelor celebrului Codru al Vlasiei aici putand fi intalnite 7 specii de conifere alaturi de pini argintii care si-au pastrat frumusetea pana in zilele noastre. Aleile parcului serpuiesc pe sub bolta castanilor seculari, aparitia veveritelor fiind un lucru obisnuit. Palatul Stirbei are amenajate in interior 5 apartamente, 7 camere duble si 2 sali de conferinte, functionand astazi ca hotel si restaurant de trei stele. In imediata sa vecinatate se afla astazi Studiourile MEDIAPRO Pictures. In cladirea palatului a fost semnat la 5/18 martie 1918 Tratatul preliminar de pace intre Romania si puterile centrale, pe baza caruia vor incepe la Bucuresti (9/22 martie) tratativele in vederea incheierii pacii. Tratatul de pace de la Buftea-Bucuresti nu a fost ratificat si aplicat niciodata. Alte constructii splendide din parc sunt capela construita in stil neo-bizantin (in care sunt inmormantati membrii familiei Bibescu), turnul de acces si turnul de apa.

Istoric :
Dupa un sezon competitional tumultos membrii R.C.R. au ocazia sa petreaca cateva ore in mijlocul naturii, intr-un spatiu cu totul si cu totul special. Plimbarea pe aleile imensului parc este un bun prilej de analiza a realizarilor de peste an si de lansare a noi proiecte. La final terasa restaurantului ofera un placut loc de odihna, fosnetul padurii fiind intrerupt de ciripitul pasarilor ce o populeaza (cotofene, stancute, pitigoi, etc). Se fac planuri pentru perioada de intrerupere a sezonului competitional la final participantii despartindu-se cu parerea de rau ca vor trebui sa astepte cateva luni bune pana la o noua intalnire cu vehiculele istorice.
Din anul 2007 Retroparada Toamnei a capatat caracter de raid, punctul final fiind Transfagarasanul, cea mai inalta sosea din Romania (2034 m). In anul 2009 s-a realizat o premiera, la Cabana Balea Lac intalnindu-se membrii R.C.R. sositi din ambele parti ale muntelui.