Concursul de Eleganta Sinaia - CES 2016

Concursul de Eleganta Sinaia (CES) e deja istorie. La editia a VI-a a CES au participat 29 de automobile din patru tari (Romania 23, Bulgaria 4, Ungaria 1 si Republica Moldova 1). Alte 22 de automobile au fost expuse pe parcusul zilei pe Domeniul Regal Peles. Concursul a fost castigat de Packard Super Eight (1936 - Tiriac Collection).

Pe grupe castigatorii au fost Antebelice Sedan - Ford A (1931 - Razvan Badulescu), Antebelice Cabriolet - Packard Super Eight (1936 - Tiriac Collection), Postbelice Sedan - Triumph Renown 2000 (1952 - Restaurari Auto Balint), Postbelice Coupe - Chevrolet Corvette C2 (1967 - Camil Perian), Postbelice Cabriolet - Mercedes 220 B (1953 - Iacob Epure), Fabricat in Romania - Dacia 1300 (1962 - Danut Crainiciuc)

Au fost acordate sapte premii speciale, dupa cum urmeaza - Premiul publicului - GAZ M21-01 (1958), Premiul Special al Juriului - Dodge DU (1935) & familia Girlea (Iasi), Premiul special acordat de sponsorul principal R.C.R Allianz Tiriac - Renault 12 TS Break (1970), Premiul de restaurare - Mercedes 220 B (1953), Cel mai vechi automobil participant la concurs - REO Model G (1907), Premiul de conservare - Mercedes 230 S (1965), Premiul pentru cea mai mare distanta parcursa pentru a participa la concurs - Citroen DS 21 Pallas (1970) - Adrian Pintea (Ungaria - 720 km).

Cu ocazia editiei din acest an a concursului a fost lansat site-ul oficial www.concursuldeeleganta.ro.

Cam astea ar fi datele strict legate de concurs. Mai trebuie mentionata si singura absenta din concurs fata de lista publicata, cea a BMW-ului 328, veste care a "frant multe inimi". Data fiind complexitatea restaurarii si intarzierea livrarii unui reper automobilul nu a putut fi finalizat la timp pentru a fi prezent la Sinaia insa va participa la concurs anul viitor. Si pentru ca a venit vorba de editia 2017 a concursului trebuie spus ca inscrierile deja au inceput. Legat de desfasurarea evenimentului prima chestiune de mentionat e atmosfera de anul acesta de la Sinaia care a fost una extraordinara iar numarul publicului incredibil de mare. Hotelul New Montana a fost o gazda excelenta atat pentru participanti cat si pentru masinile acestora (garaj subteran rezervat exclusiv pentru concurenti). Vremea a tinut cu concursul si dupa o zi de vineri ploioasa sambata a fost o zi splendid. Anul acesta expozitia din Sinaia s-a tinut in fata hotelului New Montana, in aceeasi locatie desfasurandu-se si o parte din expozitiile din anii 80. Trebuie remarcata a doua prezenta consecutiva in concurs a familiei Girlea din Iasi care si la editia din acest an a reusit sa se distinga nu numai prin eleganta automobilului inscris in concurs dar si prin tinute. Mai remarcam si o noua prezenta de succes in concurs a unui automobil restaurant de dl. Ing. Razvan Badulescu, participant la toate editiile concursului, performanta cu care se poate lauda si un membru al juriului, dl Dan Vardie.

Duminica o parte din juriu si participantii din Bulgaria au vizitat Tiriac Collection, intreaga audienta fiind fascinata de cele peste 160 de automobile expuse in muzeul din Otopeni. La finalul evenimentului Dl. Laszlo Toncsanyi, viceperesedintele F.I.V.A. care anul acesta a prezidat juriul CES, a transmis deopotriva felicitari organizatorilor cat si participantilor. A fost reluata si discutia privind organizarea la Bucuresti a Adunarii Generale F.I.V.A. in 2017.

Gratie partenerului dintre R.C.R. si BMW Romania concursul de anul acesta a crescut foarte mult din punct de vedere organizatoric. Juriul a beneficiat anul acesta de o noua locatie pe perioada paradei de la Peles si asfel spatiul destinat spectatorilor a crescut. Noua locatie de expunere a automobilelor din categoriile Clasice Sedan si Clasice Coupe pe Domeniul Regal Peles a produs efectele scontate, fiind mai bine puse in valoare si permitand o mai buna circulatie a publicului pe aleile Castelului Peles. Alexandru Seremet, PR-ul BMW Romania, s-a dovedit si la aceasta editie o gazda excelenta pentru zecile de jurnalisti sositi din toata tara. Alaturi de dl. Seremet prezentator al concursului a fost indragitul actor al Teatrului National din capitala dl. Alexandru Bindea. Echipa organizatorica, care a reusit anul esta probabil cea mai bune prestatie de pana acum, a castigat prin dl Seremet un membru extrem de important care va produce cu siguranta in viitor numai lucruri benefice pentru concurs. In ciuda micilor scurt circuite aparute in desfasurarea paradei si a festivitatii de premiere, pe care le punem mai mult pe seama emotiilor participantilori sporite de numarul mare de spectator, evenimentul a decurs foarte bine si este cu siguranta o mare reusita. Ne-am bucurat sa vedem cum colectionari din mai multe tari au socializat pe perioada celor trei zile petrecute la Sinaia si suntem convinsi ca s-au pus bazele unor frumoase colaborari viitoare. Cei care au ezitat sa participe la concurs sau au amanat acest lucru pentru editiile viitoare au de ce sa le para rau. Concursul merge insa mai departe si va oferi in timp fiecarui colectionar sansa de a-si prezenta automobilul in cel mai important eveniment organizat cu vehicule istorice in Romania.

Multumim partenerilor organizatorici, Primaria Orasului Sinaia si Muzeul National Peles, care si la editia din acest an au facut eforturi ca evenimentul sa fie o reusita. Multumim Allianz Tiriac, Sponsor Principal al R.C.R. reprezentat la eveniment de dl. Director Nicolae Avram. Multumim BMW Romania si Game World precum si celorlat parteneri ai evenimentului pe care-i gasiti in lista atasata.

Adresam multumiri tuturor celor implicate in reusita evenimentului, felcitam toti participantii pentru nivelul ridicat la care s-au prezentat in concurs si speram sa ne vedem cu bine la editia a VII-a a Concursului de Eleganta Sinaia in 24 iunie 2017 !

© 2001-2017 Retromobil Club Romania